Foto: Fredrik Enoksson CC BY-SA
Foto: Fredrik Enoksson CC BY. Se fler bilder från hacket här.

Hack4Heritage är över och vi ser tillbaka på en mycket lyckad helg. Cirka 60 deltagare lade fram sammanlagt 13 väldigt spännande och kreativa projekt baserade på öppna kulturarvsdata. Hela 17 svenska organisationer bidrog med kulturarvsdata och deltog i hög grad under hacket, och för det är vi enormt tacksamma. Hack4Heritage är också en del av ett större nordiskt samarbete kring öppna kulturarvsdata, med stöd av Nordic Innovation, så även nordiska och baltiska data kopplades till eventet. Ett särskilt tack till de representanter från estniska kulturarvsorganisationer som valde att ta sig hela vägen till Hack4Heritage!

Vinnare:

Publikens pris i kategorin ”Kreation” gick till The Voice of Technical Heritage – En lösning baserad på ljud som förhöjer upplevelsen för museibesökare.

Publikens pris i kategorin ”Koncept” gick till Museum Go – Ett spel där användaren får lösa uppdrag i ett museum och samla medaljer. Se prototypen här

Publikens pris i kategorin ”Kod” gick till ChurchSearch – En webbaserad app som visar kyrkor genom geolokalisering. Se demo här

Juryn under Hack4Heritage, bestående av Karin Nelsson, Teo Zetterman och Björn Hagström, valde ut vinnarna av det Nordiska Slush-priset som delades ut i regi av Nordic Innovation. Priset gick till MyMuseum – En lösning bestående av en personaliserad guide till museer. Se video här. Vinnarna kommer nu att få utveckla sin idé med stöd av innovationsexperter för att sedan delta och pitcha sin lösning under start-up eventet Slush i Helsingfors.

Se alla projekten på Hackdash. 

Se projektpitcharna här.


Hack4Heritage

Hack4Heritage är ett kreativt event och hack där fokus ligger på öppna kulturarvsdata och andra öppna kulturarvsresurser. Under fredagkvällen och hela helgen den 14-16 oktober blir Stockholms stadsarkiv i centrala Stockholm en kreativ mötesplats där kulturarvet får nytt liv i form av nya kopplingar, lösningar eller kreationer.

Vi välkomnar alla med intresse för digitalt kulturarv och öppna resurser. Du kan till exempel vara programmerare, utvecklare, designer, akademiker, student, professionell från kulturarvssektorn, slöjdare som vill utforska hur något digitalt kan översättas till något materiellt eller vice versa… Det är alla vi som deltar som tillsammans visar vad som är möjligt, och det är därför vi behöver just dig och dina idéer!

Hack4Heritage är ett av fyra nationella event och hack (ett finskt, ett danskt, ett svenskt och ett norskt) som hålls under 2016 genom ett nordiskt samarbete kring öppna kulturarvsdata, med stöd av Nordic Innovation. Därmed kommer även öppna kulturarvsresurser från andra nordiska länder att kopplas till eventet.

Hack4Heritage anordnas av Digisam i samarbete med Stockholms stadsarkiv.

Teman

Under Hack4Heritage skapar vi utifrån tre teman:

Kod

Kreation

Koncept

Du som helst kodar kan till exempel ägna dig åt kreativ användning av öppna data och andra öppna kulturarvsresurser, länkad öppen data, semantik, appar och webbtjänster. Du som helst gör kreationer kan till exempel låta dig inspireras av digitalt kulturarv för att sedan låta det manifesteras i fysisk form. Du som helst funderar kring koncept kan till exempel ägna dig åt kreativ kombination av olika källor, storytelling, e-lärande och skolresurser eller forskningsfrågor. Fältet är fritt!

Publikens pris kommer att delas ut för varje tema (kod, kreation, koncept) och vi återkommer med mer information kring detta.

Nordiska SLUSH-priset

Ett särskilt pris för lösningar som på olika sätt har nordiska kopplingar delas ut i regi av Nordic Innovation. Vinnarna får bland annat:

  • Professionellt stöd i att utveckla och pitcha sin idé – Stödet ges av innovationskonsulter och certifierade experter på värdeskapande från Niowa Innovation & Value Creation.
  • Åka till Europas ledande start-up event SLUSH i Helsingfors för att delta i #hack4norden.
  • Träffa andra nordiska #hack4norden finalister under en gemensam workshop och middag.

Läs mer om priset och tävlingskriterierna här.

 

Slöjd Stockholm kommer att vara på plats och bidra med olika slags material såsom tyger, papper, broderigarn med mera. Slöjd Stockholm har kvalificerad kunskap kring olika tekniker och skapandeprocessen och bidrar till det kreativa utrymme som Hack4Heritage innebär. Material och utrustning gör det möjligt för dig som deltagare att arbeta med händerna för att få idéer kring digitala lösningar eller att skapa kreationer som bygger på digitalt material.

Självklart välkomnar vi även din organisation att bidra med utrustning för kreativt skapande, kontakta i så fall moa.ranung@riksarkivet.se.

Öppna data och andra öppna resurser

Här kan du läsa mer om varför din organisation bör bidra med öppna data eller andra öppna resurser och hur ni gör detta.

Här publiceras löpande öppna kulturarvsdata och annat öppet kulturarvsinnehåll.

 

Har du frågor, synpunkter eller önskemål inför Hack4Heritage? Nu finns en Slack-kanal öppen för dig!

Vi vill göra vårt bästa för att möta dina behov och för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt under Hack4Heritage. Därför öppnar vi nu upp en kommunikationskanal på chatt-tjänsten Slack, som är till för dig som har eventuella frågor eller vill framföra synpunkter och önskemål. Vi följer och svarar löpande i kanalen och du är självklart välkommen att diskutera med andra deltagare där.

Mejla mattias[snabel-a]okfn[punkt]se för en inbjudan till Slack-kanalen. Där kan du också komma i kontakt med andra deltagare, och organisationer som bidrar med data. Webbadressen till Slack-kanalen är: https://hack4heritage.slack.com/messages/participants/details/

 

Program

Välkommen till Hack4Heritage! Hack4Heritage är ett kreativt event och hack där du träffar andra kreativa personer, skapar med kulturarvet och får möjlighet att inspireras under presentationer och kreativa sessioner. Allt som sker från scenen sker på engelska.

#Dag 1 Fredag

17.00-17.30 Välkommen

17.30-18.00 Uppvärmning

18.00-19.00 Middag

19.00-22.00 Presentationer av data och innehåll + Kreativ session

22.00 Slut på #Dag 1

#Dag 2 Lördag

09.00-09.30 Frukost och uppstart

09.30-12.00 Kreativ session – Inklusive möjlighet att delta under en guidad visning av och med Stockholms stadsarkiv kl. 11.00 (på svenska) eller kl. 12.00 (på svenska)

12.00-13.00 Lunch

13.00-18.00 Kreativ session – Inklusive möjlighet att delta under en guidad visning av och med Stockholms stadsarkiv kl. 13.00 (på engelska) eller kl. 14.00 (på svenska)

18.00-19.00 Middag

19.00-22.00 Kreativ session

22.00 Slut på #Dag2

#Dag 3 Söndag

09.00-09.30 Frukost och uppstart

09.30-12.00 Kreativ session

12.00-13.00 Lunch

13.00-15.00 Kreativ session

15.00-16.30 Presentationer av kodningar, kreationer och koncept

16.30-17.30 Publikens pris för vardera kod/kreation/koncept + Juryöverläggning och Nordiska SLUSH-priset

18.00-19.00 Middag

19.00-20.00 Mingel och nästa steg

20.00 Slut på #Hack4Heritage – Tack!

Hack4Heritage – Öppettider

Fredag 17.00-22.00

Lördag 09.00-22.00

Söndag 09.00-20.00

Arrangörer

 

Samarbetspartners och sponsorer